14 listopada 2011

Kopytka marchewkowe po polsku.

 W ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl
przygotowałam  kluseczki zwane kopytkami lub szagówkami, gdyż kroimy je na skos.





Innowacją w przepisie jest dodanie startej, ugotowanej wcześniej marchewki.


 Ładnie wyglądają i są mięciutkie.




Podałam je z pieczenią z szynki oraz sałatką z pomidorów i czerwoną cebulą.




Kopytka marchewkowe.



  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 ugotowana średnia marchewka
  • ok. 150 g pszennej mąki
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 jajo
  • szczypta soli



Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę  wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, olej, szczyptę soli.
Marchewkę (ugotowaną uprzednio lub z rosołu) zetrzyj w łezkę, dodaj do ziemniaków. 
Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki, pokrój skośnie w romby. 
Ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.

Kopytka taki możesz podać posypane chrupiącymi skwareczkami  lub jako dodatek do pieczeni  wraz z surówką.


Kopytka marchewkowe z pieczenią oraz sałatką z pomidorów i cebuli.





1 komentarz: