przygotowałam kluseczki zwane kopytkami lub szagówkami, gdyż kroimy je na skos.
Innowacją w przepisie jest dodanie startej, ugotowanej wcześniej marchewki.
Ładnie wyglądają i są mięciutkie.
Podałam je z pieczenią z szynki oraz sałatką z pomidorów i czerwoną cebulą.
Kopytka marchewkowe.
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 ugotowana średnia marchewka
- ok. 150 g pszennej mąki
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 jajo
- szczypta soli
Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, olej, szczyptę soli.
Marchewkę (ugotowaną uprzednio lub z rosołu) zetrzyj w łezkę, dodaj do ziemniaków.
Wyrób ciasto. Uformuj z niego wałeczki, pokrój skośnie w romby.
Ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.
Kopytka taki możesz podać posypane chrupiącymi skwareczkami lub jako dodatek do pieczeni wraz z surówką.
Kopytka marchewkowe z pieczenią oraz sałatką z pomidorów i cebuli.
jakie fajne:)
OdpowiedzUsuń