5 listopada 2011

Pigwówka.

Owoce tego niewielkiego krzaczka -  pigwowca są niezwykle cennym surowcem w kuchni.
Jego owoce są bardzo aromatyczne i są świetnym surowcem na nalewkę lub likier.




Pigwówka


  • 1/2 kg owoców pigwowca
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 goździki
  • 1/2 litra wódki
  • 1/4 litra spirytusu


Pokrój owoce pigwowca (bez obierania) na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne.
Pokrój owoce drobno, wsyp do słoja, dodaj cukier  trzcinowy - zakręć. Odstaw na 1 dzień. Wstrząsaj kilkakrotnie .
Dodaj goździki, alkohol - zakręć szczelnie i wstrząśnij kilkakrotnie . Odstaw  na 2 miesiące.
Po tym czasie zlej nalewkę.
Odstaw do sklarowania na następne miesiące.

 Pozostałe owoce zalej miodem lub syropem i odstaw na miesiąc. Używaj do aromatyzowania
i słodzenia herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz