27 listopada 2011

Placki makaronowe.

Zawsze byłam oszczędna, a w  dobie kryzysu ogólnoświatowego  staram się być oszczędna jeszcze bardziej.
Gdy czyta się statystyki na temat głodnych dzieci w biednych krajach i o tonach jedzenia wyrzucanych w wielu krajach Europy - to czuję się  fatalnie. Ale co zrobić?
Można dorzucić się do zbiórki jednej czy drugiej, można przekonywać ludzi do swoich racji.
No i samemu oszczędzać. Jeśli zostanie coś z obiadu - starać się  te resztki zagospodarować.
Dziś jeden z moich "oszczędnych" przepisów:


Placki makaronowe
z mięsa i makaronu z rosołu.

  • 1 szklanka drobnego makaronu do rosołu
  •  mięso z  rosołu
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku 
  • 2 jaja
  • sól, chili, czarny pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia (masło sklarowane lub olej)
Mięso zmiel razem z cebulą, czosnkiem i obraną papryką  do miski.
Dodaj makaron, jaja oraz przyprawy (lubczyk, chili, sól i pieprz czarny).






Na rozgrzanej patelni smaż niewielkie placuszki na rumiany kolor z obydwu stron.
Podawaj je  z sałatką z pomidorów i ogórków kiszonych lub z inną surówką.




.

Może stanowić danie obiadowe lub być ciepłą kolację


1 komentarz:

  1. fantastyczny pomysł, jak dotąd zawsze wyrzucałam to co w rosole a tu proszę :)

    OdpowiedzUsuń