5 listopada 2011

Wiśniówka polska.

Wiśniówka to jedna z bardziej aromatycznych nalewek. Wiśnie wyjęte z alkoholu są pysznym dodatkiem do deserów. Dodaję takie wisienki do tiramisu i  nie spotkałam się , by komuś nie smakował taki deser.
A sama nalewka tez jest pyszna.


Wiśniówka polska.


  • 1/2 kg wiśni bez pestek
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonowej
  • kawałek laski wanilii
  • 1/2 litra wódki
  • 1/4 litra spirytusu


Owoce wsyp do słoja, zasyp cukrem trzcinowym  i odstaw na kilka godzin , wstrząśnij kilkakrotnie.
Dodaj goździki, cynamon i laskę wanilii. Dodaj alkohol i odstaw w ciemne miejsce na pół roku.

Po tym czasie zlej nalewkę z nad owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz