3 listopada 2011

Kapusta z suszonymi śliwkami i lubczykiem.

Taką kapustę lubię podawać do klusek i duszonego z cebulą w winie mięsa.
Tym razem podałam ją do moich zielonych klusek, które opisałam poprzednio i były całkowicie dziełem przypadku. Całość komponowała się wyśmienicie.


Kapusta z suszonymi śliwkami i lubczykiem.


  • 1/2 białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 200 ml bulionu
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1/2 szklanki posiekanych, suszonych śliwek
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • 2 łyżki masła





 Poszatkuj kapustę i cebulę, zalej ją bulionem i duś do miękkości.



 Pod koniec duszenia dodaj posiekany drobno lubczyk, masło i śliwki.



















Dopraw przyprawami do smaku i duś do chwili aż cały płyn odparuje.




Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych  i nie tylko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz