5 listopada 2011

Nalewki domowe - cud! ...miód i malina :)

Ostatnio przelałam część moich nalewek. Oczywiście musiałam na łyżeczce popróbować ... i powiem wam, że całkiem fajnie wyszły - szczególnie nalewka  którą nazwałam  "Czar ogrodu" i opisałam  wcześniej.
Nalewki im dłużej leżą, tym są lepsze, więc na razie można tylko zdegustować tylko po kropelce.
W pierwszej kolejności odlałam malinówkę.


Nalewka malinowa.



  • 1/2 litra dojrzałych malin
  • 1 szklanka cukru lub miodu.
  • 1/4 litra spirytusu
  • 1/4 litra dobrej  jakości wódki

Maliny zasyp cukrem do dużego słoja i odstaw na 1 dzień, by maliny puściły sok.
Następnego dnia dodaj wódkę i spirytus - odstaw na 6 tygodni.
Wstrząsaj od czasu do czasu. Po tym czasie zlej nalewkę z nad owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz