Dziś zaprezentuję Wam jeszcze jeden świąteczny wypiek, piernik o smaku czekolady i korzeni, wilgotny z śmietanowo- owocową masą. Pięknie prezentuje sie na światecznym stole.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYg9eOXu5NeXGR0c5bcVdpcT1lTU2A4xjTddqTr9z23vIu-K8yAs0DaWHG24lDhUYcVq8h3fTtCE9d-0zUH112H7bThOk4AGY2kuV-gmZJbHKtI1-IsyP_CeL02hjQocQ9ShOxR49MxwE/s640/KolibPier.jpg)
Świąteczny piernik czekoladowy z mango
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYg9eOXu5NeXGR0c5bcVdpcT1lTU2A4xjTddqTr9z23vIu-K8yAs0DaWHG24lDhUYcVq8h3fTtCE9d-0zUH112H7bThOk4AGY2kuV-gmZJbHKtI1-IsyP_CeL02hjQocQ9ShOxR49MxwE/s640/KolibPier.jpg)
Świąteczny piernik czekoladowy z mango
- ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 szklanka śmietanki kremowej
- 100 g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 2 duże jaja
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- masa: 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka cytrynowa
- sok z połówki cytryny
- starta skórka z połówki cytryny
- 1 łyżka cukru drobnego
- 500 ml śmietanki kremowej
- 1 puszka mango
- do dekoracji: dowolna polewa czekoladowa deserowa
- owoce physalis
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgArsiycRSAFs0Mn49dAd1d9pkh-8BLNfsgZAWB-TuYiP2ZsYgaECzl2NNGhodwPfE8VSb2fFKJXpu4hxM9Ii2eV_hMq-0Dv8uh-zdtbOLCqK-_-FfEfKs8NH6pk8A3rjbEPV6xbC2lKzM/s200/KolibPier00.jpg)
Wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm). Piecz w temp. 160 st C z termoobiegiem przez około 35 min (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu odkrój brzegi ciasta tak by powstał kwadrat.
Odkrojone brzegi pokrój w drobną kostkę. Mango odsącz z zalewy i pokrój je w kostke wielkości zblizonej do kostki piernikowej.
Galaretkę rozpuść w 150 ml wody z dodatkiem łyżki cukru.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiH4tfDhSAjgFDGYWxiirKImefoyFoq_mGEnjuANZzu7JXT_OPqFrKb4-qiWI7M8UPdm-nyt1GyZLCX35fdbsoUW4IiRox5ZVm8VseQezwb2cCZcADLLA-J5eUvSr2tYW87daOi3iyV0DQ/s320/KolibPier01.jpg)
Wyłóż na ciasto połowę masy. Na górze ułóż pozostałą masę przekładając ją kostką piernikową i kostką mango.
Polej ciasto polewą czekoladową i udekoruj owocami physalis.
Odstaw ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.
inteligentnym piekarniku IN AMICA
jak ten tutaj?
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Kto wie?
Ale bajer! Wygląda jak obraz, a nie ciasto. A krem przypomina (sorry) piankę do golenia, taki jest sztywny.
OdpowiedzUsuńAle masz skojarzenia Marzenko!! pianka do golenia (hihi) na cieście
Usuń- to byłby smak! Szczyt ekstrawagancji!