Jako obiecałam będzie jeszcze trochę o światecznych smakołykach - przepisy będą jak znalazł na przyszły rok.
Upiekłam mój ulubiony ostatnio torcik w wersji piernikowej.
Nie użyłam bananów lecz startych jabłek. Do dekoracji użyłam owoców.
Wersja bardzo smaczna i ładna - zobaczcie sami!
Świąteczny piernikowy tort Koliber
Upiekłam mój ulubiony ostatnio torcik w wersji piernikowej.
Nie użyłam bananów lecz startych jabłek. Do dekoracji użyłam owoców.
Wersja bardzo smaczna i ładna - zobaczcie sami!
Świąteczny piernikowy tort Koliber
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka ananasa posiekanego w drobną kostkę
- 1 szklanka startych w łezkę jabłek
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- około 500 g twarożku śmietankowego
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- płatki czekoladowe
- owoce rodzynki brazylijskiej, kiwi
- orzechy podprażone na suchej patelni
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski.
Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlej wpierw płynny miód a następnie olej.
Jabłka, orzechy i ananasa dodaj do masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki z drugiej miski, szczyptę soli, cynamon i przyprawę do piernika.. Wymieszaj.
Dużą prostokątną formę wyłóż papierem.
Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do
160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij i wystudź.
Przekrój ciasto na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty.
Przekrój ciasto na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty.
Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia.
W misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas miksując.
Ilość dodanego twarożku zależy od jego gęstości.
Jeśli jest gęsty - można dodać go więcej. Na końcu dodaj tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj.
Ilość dodanego twarożku zależy od jego gęstości.
Jeśli jest gęsty - można dodać go więcej. Na końcu dodaj tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj.
Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady.
Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki.
Pozostałe orzechy rozsyp na górze.
Wstaw ciasto w chłodne miejsce. Wyjmij 30 minut przed podaniem.
Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki.
Pozostałe orzechy rozsyp na górze.
Wstaw ciasto w chłodne miejsce. Wyjmij 30 minut przed podaniem.
Tutaj możecie zobaczyć jak wspaniale piecze się w znakomitym piekarniku IN AMICA
klik https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz