15 stycznia 2016

Naleśniki na serwatce

Często robię twarożek, a odpadem  jest serwatka, bardzo cenny płyn, który zawiera dużo "dobroci" dla organizmu. Podobno zawiera więcej wapnia niż sam twarożek. Naprawdę szkoda ją wylewać.

Ja najczęściej piekę na serwatce chleb, racuchy lub naleśniki.
Zamiast mleka używam serwatki. 


 Naleśniki na serwatce



  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej  (lub otrębów)
  • 400 ml serwatki
  • mąka pszenna ile zabierze
  • 1 dag drożdży
  • szczypta soli
  • olej do smażenia




Do miski wlej serwatkę, dodaj mąkę orkiszową i rozkruszone drożdże. Odstaw na 10 minut.
Po tym czasie dodaj szczyptę soli i rozkłócone jajo. Wsypuj mąkę mieszając do chwili, aż uzyskasz ciasto naleśnikowe
o konsystencji śmietany. Odstaw ciasto na 20 minut.


Usmaż  naleśniki na lekko natłuszczonej olejem patelni.
Nadziewaj naleśniki dowolnym farszem.
Stop marnowaniu żywności


4 komentarze:

  1. Kocham naleśniki,dziś miałam na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, fun-club nalesników jest ogromny!
      Ja też jestem zapisana :)

      Usuń
  2. Hmmm, a serwatkę cioci jedzą nasze prosiaki...

    OdpowiedzUsuń