![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRrLSs1af84JG9LzcUFfZicoQmNV1UTdIBCoaAW6DILhDwcQNfapJX7eu60ocTR635zxxtJoVa8kJmZXf4c0iEYv8b6rN7Ad812-PDlGBaHLl9UVH1nDXgLKh3N2OlPIsywXDh0AzIY6M/s400/nalMies04.jpg)
Ja najczęściej piekę na serwatce chleb, racuchy lub naleśniki.
Zamiast mleka używam serwatki.
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub otrębów)
- 400 ml serwatki
- mąka pszenna ile zabierze
- 1 dag drożdży
- szczypta soli
- olej do smażenia
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjl4uQT5pkmAvrGeZqjysxb1A5gWr3ozw4CqJyVLdQ6rn0Mb-rJJ4oXBfWBFRqi6fa1nuYtvtuvhUAnqBbIUnX9MMg7s4y45MwpYOyERb-tY_EeC7Dh62Nu3WdHIc_PmazLt3IiEVim5Xs/s200/NalSerw02.jpg)
Do miski wlej serwatkę, dodaj mąkę orkiszową i rozkruszone drożdże. Odstaw na 10 minut.
Po tym czasie dodaj szczyptę soli i rozkłócone jajo. Wsypuj mąkę mieszając do chwili, aż uzyskasz ciasto naleśnikowe
o konsystencji śmietany. Odstaw ciasto na 20 minut.
Usmaż naleśniki na lekko natłuszczonej olejem patelni.
Nadziewaj naleśniki dowolnym farszem.
Kocham naleśniki,dziś miałam na obiad:)
OdpowiedzUsuńO tak, fun-club nalesników jest ogromny!
UsuńJa też jestem zapisana :)
Hmmm, a serwatkę cioci jedzą nasze prosiaki...
OdpowiedzUsuńwiedzą co dobre :) mądre świnki
Usuń