Choć Święta minęły już dobrych parę dni temu u mnie będzie jeszcze trochę światecznie.
Muszę podzielić się z Wami przepisami na ciasteczka, których upiekłam sporo w tym roku.
Na poczatek lekko zmodyfikowany przepis mojej ulubionej nauczycielki Marysi na kulki cynamonowe.
Ja upiekłam z ciasta gwiazdeczki, bo na święta najbardziej lubię takie kształty.
Kruche, pachnące ciasteczka udekorowałam polewą czekoladową i posypałam ślicznymi kamyczkami czekoladowymi Delecty.
Ponieważ lubię naturalne posypki, więc Decorada Delecty wyjatkowo mi się spodobała.
Kamyczki bardzo ładnie wyglądały i smakowały na cynamonowych gwiazdeczkach.
- ciasto:70 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 70 g śmietany wiejskiej
- 250 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- do dekoracji: polewa czekoladowa "Smak białej czekolady" Delecta
- polewa czekoladowa "Smak ciemnej czekolady" Delecta
- kamyczki czekoladowe Decorada Delecty
Masło, cukier, żółtko i śmietanę włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i szybko wymieszaj i wyrób ciasto. Ja zrobiłam to za pomocą malaksera.
Odstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na około 5 milimetrów podsypując delikatnie mąką. Wykrawaj małe gwiazdeczki. Piecz je w temp. 160 stopni C około 10 minut.
Po ostudzeniu połowę ciasteczek posmaruj stopioną białą polewą, drugą ciemną czekoladą.
Posypuj od razu kamyczkami czekoladowymi.
Po zastygnięciu dekoracji przechowuj ciasteczka jak pierniki w puszce.
Ciasteczka są cudownie kruche, pachnące cynamonem i czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz