4 stycznia 2016

Choinki zbożowe




Największym odkryciem z posypek Delecty są kulki zbożowe. Pięknie udekorowały moje choinki z piernikowego ciasta. Wyglądały jak kolorowe bąbeczki na moich choinkach.
Ale to nie wszystko. Kulki zbożowe cudownie strzelały pod zębami przy jedzeniu - to co lubię najbardziej!
Na miękkich pierniczkach takie chrupiące czekoladowe kuleczki zbożowe  - to jest to!
Zapewne nie raz jeszcze po nie sięgnę.


Choinki zbożowe 
    Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…
  • 1/2 szklanki miodu
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jaja
  • ok 60 dag mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • polewa czekoladowa"Smak ciemnej czekolady" Delecta
  • Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecty
  • tłuszcz do posmarowania blachy





Miód stop z tłuszczem, cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz pierniczki na wysmarowanych tłuszczem blaszkach ok.10 minut w temperaturze około 160oC.



 Dekoruj choinki polewą czekoladową, posyp kuleczkami zbożowymi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz