Największym odkryciem z posypek Delecty są kulki zbożowe. Pięknie udekorowały moje choinki z piernikowego ciasta. Wyglądały jak kolorowe bąbeczki na moich choinkach.
Ale to nie wszystko. Kulki zbożowe cudownie strzelały pod zębami przy jedzeniu - to co lubię najbardziej!
Na miękkich pierniczkach takie chrupiące czekoladowe kuleczki zbożowe - to jest to!
Zapewne nie raz jeszcze po nie sięgnę.
Choinki zbożowe
- 1/2 szklanki miodu
- 125g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 jaja
- ok 60 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- polewa czekoladowa"Smak ciemnej czekolady" Delecta
- Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecty
- tłuszcz do posmarowania blachy
Miód stop z tłuszczem, cukrem i przyprawą do pierników. Przestudź masę.Wszystkie pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz pierniczki na wysmarowanych tłuszczem blaszkach ok.10 minut w temperaturze około 160oC.
Dekoruj choinki polewą czekoladową, posyp kuleczkami zbożowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz