14 maja 2013

Zupka oczyszczająca ze stokrotką


W majowy długi weekend (na wyjeździe w Beskidach) gotowałam szybko  i wiosennie korzystając z ziół z naszej mini-łączki. Dziś opiszę Wam dwie zupy - zupę z ziół oczyszczających  dekorowaną stokrotkami oraz zupę z mniszkiem i  makaronem żytnim pełnoziarnistym. Dodałam dla wzbogacenia smaku kilka łodyg selera naciowego i marchewkę.



Zupka oczyszczająca ze stokrotką




  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 eko jaja
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • kilka łodyg selera naciowego
  • pęczek młodej pokrzywy
  • kilkanaście listków babki lancetowatej
  • kilkanaście listków mniszka lekarskiego
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • przyprawa do zupy do smaku
  • kilkanaście stokrotek do dekoracji







Obierz marchewkę, zetrzyj ją w łezkę. Obierz cebulę i posiekaj ją w kosteczkę.Pokrój łodygi selera w plasterki. Zeszklij cebulę na maśle sklarowanym w głębokim rondelku. Dodaj  pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.Dodaj marchew i seler, przesmaż je razem chwilę po czym zalej wodą (1,5 l). Zagotuj zupę doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym.






Umyj zioła oczyszczające (pokrzywę, babkę i mniszek) i posiekaj je drobno.  Dodaj do zupy.
Dodaj rozkłócone jaja. Dopraw zupę do smaku ulubiona przyprawą do zup. Po zagotowaniu zestaw z ognia. Podawaj na gorąco udekorowaną stokrotkami.




Kwiatożercy 2013


1 komentarz:

  1. bardzo fajny pomysł taki detox prze latem będzie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń