Moim ulubionym daniem są flaczki z boczniaków gotowanych w rosole z kaczki z dodatkiem jej mięsa.
Tym razem przygotowałam tanią wersję wykorzystującą skrzydełka kacze.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMRT_xaxUfCfeSd263Fqkv4hdcZAKFmvztrGO8k-4AriYM0ziZVxPkuGgiwSz_DURDWEnSRLL_BEUyckhWWjsYl0HC0GuuaeFH5zBIXJ8hr8YHL2rYLPl9x0ft1tUaeA0nyg_1dGDfCDk/s400/FlaKa2.jpg)
Zupka wyszła rewelacyjnie, więc polecam !
Flaczki z kaczki i boczniaków
- Skrzydełka kacze (około 1kg)
- 1,5 litra wody
- włoszczyzna do zupy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- pieprz czarny i chili do smaku
- około 3 łyżek MAGGI
- 500 g boczniaków (małe kapelusze)
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- MAGGI do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYkpQokzuWi7L4w90AnxNfV0yg2uP2d_7wJU5AgMnAT3OF-M09ws6mNUXy8pQHSXO4omW1Dx7LcutaBI7Eh-19bdR94XPAuM-ddfc3ftKWRs7aUBQdgcwnxvc-KK8KQGCK-EGWpUW8t9g/s200/FlaKa0.jpg)
Boczniaki oczyść, kapelusze pokrój w drobne paseczki.
Przesmaż je na maśle sklarowanym, skrop MAGGI i posyp czarnym pieprzem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEin3UhmkeArazho87BXqdnN1LSGW9JlpLKv9x9dRh_jVWG9kniSMGb15OND1nE3gzBHkStVHNuRx2NZhJul0wREmYGMa1dbK2UBOSHNlJJGokly9Hvwh7-LBksI_Y0ys9Um4hlzWrqG0BI/s200/FlaKa1.jpg)
Wyjmij skrzydełka, obierz mięso (razem ze skórą lub bez - wg uznania). Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj w łezkę.
Mięso, warzywa i grzyby włóż do zupy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5B0g-XpOv4hfGo5AIzujdy44EQ51BnylU8xiTbPQn8l2J8360gxs-iTm712TtSzpyE_YDVGBipmA2wXdakp446BUtbF3Z1pnYxIEAOgq8gyCjXmQQGBXRH9Zk8soZg-xNQDey3olVmos/s200/FlaKa3.jpg)
Dodaj przyprawy - majeranek, pieprz czarny i chili.
Dodaj zmiksowane ogonki grzybów - doprowadź do zagotowania. Po kilku minutach zdejmij z ognia.Dodaj natkę pietruszki, dopraw ostatecznie zupę do smaku.
Podawaj zupę gorącą z dodatkiem pieczywa.
takich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńSą pyszne! Polecam :)
OdpowiedzUsuń