![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4Qwlq9SX5y8KxYKT-4bDD6r8BAZXNp4ofHV4h6n-uKbA274i8PjENvMJC-FirJFz0V7oAFXxYoMCRXgZ_wVIbVsSBaNC7UB3h7WHOoF-vrpJHXJoNuV81XZAICQGWsMTx8kw9qbh9XRw/s640/rabSyp.jpg)
Rabarbarowiec sypany.
- 1 kg rabarbaru
- 3-4 jabłka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g masła
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru brązowego do posypania
- orzechy skruszone do posypania
- cukier puder i listki melisy do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnt2AqnDIJTAgVx8N54vUBelki83QqIEaUkJ6m1YblZPxRfgRzRamQVRjDWHxZD8OgJKf3dsuWuANl9bhPMwOeI6JCrNtBacyagcYxUZT0KfbsfZcVyJ4YX8jzyXW0wRme0IyBJmRSDm0/s200/rabSyp2.jpg)
Obierz rabarbar i jabłka, pokrój je drobno i poduś chwilę podlewając odrobiną wody. Dodaj miód i wymieszaj.Ostudź.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ-_9CAgbTpEiMkXYTNZNQEWlY_N81kfYnkXwO8-hIH4R_p3UxvZIPB71MQBP0wEHtRP2rdg0XpFlvWDOV8cQMFdqnJreuE5UEaK-sXhZ9IAcarJgekMrBm9KATbJ0TmSF3S4sEqTWYpk/s200/rabSyp5.jpg)
Do miski wsyp 1/2 szklanki cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i mielone orzechy. Wymieszaj dokładnie.
Foremkę wyłóż papierem po czym rozsyp 1/3 sypkich składników. Wyłóż na nie połowę masy rabarbarowej, oprósz 1 łyżeczką cynamonu. Na masę wyłóż kolejną część składników sypkich.
Na końcu wyłóż pozostały rabarbar, posyp go cynamonem.Wyłóż ostatnią część składników sypkich.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoC1VT_xsz7tY8vQX4qtsMwqrb5fINVdHbFaRvuK5Gzcs4O1WlqYx7mY3BrzOv7UPHRzQ2ut7PYxRFObYvNAQ2mWfBrsZqhZpJIvKfpLQXsXKZzF1_WwP5HPTR111bMJqdebapEuW2cEs/s200/rabSyp6.jpg)
Ułóż na niej masło pokrojone w cienkie plasterki. Polej olejem i posyp górę orzechami i cukrem brązowym.
Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8661HxHmBePkvtHqJnwKJDQmn3_piGbZrF6oPg3DW2Hxkdh5TejEPnqzzEcTtqAaJysMATb1WkjaHbiAJfc-fKasglNWXo1feXz3ofsGqFf8DkVhpnrvwrNRHg4qpVAj-cV2TgdV8us0/s400/rabSyp7.jpg)
Przed podaniem oprósz odrobiną cukru pudru i udekoruj listkami melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz