Mam nadzieję, że Was nie zanudzę. Opisuję prawie wszystko co robię w kuchni a nie tylko wybrane, najbardziej eleganckie dania. Prosty deser z kwiatkiem ... a tam, napiszę i o nim.
Deser ryżowy z fiołkiem i maliną
- 1 szklanka ryżu
- szczypta szafranu
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- szklanka jabłek prażonych z małą ilością cukru
- 5 łyżek soku malinowego
- 4 łyżki rodzynków
- fiołki i listki melisy do dekoracji
Ugotuj ryż na sypko z dodatkiem szafranu z odrobiną soli.
Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła.
Przestudź ryż
Nałóż ryż (po 2 łyżki) do czterech miseczek.
Jabłka zmiksuj z dodatkiem soku malinowego na gładką puszystą masę. Zalej nią ryż.
Do każdej miseczki wsyp po 1 łyżce rodzynków, posyp górę niewielką ilością ryżu.
Górę udekoruj bratkami i listkami melisy.
wyglądA bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńProsty, ale jaki śliczny!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie ,pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) czasem w prostocie siła!
OdpowiedzUsuń