W majowy długi weekend (na wyjeździe w Beskidach) gotowałam szybko i wiosennie korzystając z ziół z naszej mini-łączki. Dziś opiszę Wam dwie zupy - zupę z ziół oczyszczających dekorowaną stokrotkami oraz zupę z mniszkiem i makaronem żytnim pełnoziarnistym. Dodałam dla wzbogacenia smaku kilka łodyg selera naciowego i marchewkę.
Zupka oczyszczająca ze stokrotką
- 1 pierś z kurczaka
- 2 eko jaja
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- kilka łodyg selera naciowego
- pęczek młodej pokrzywy
- kilkanaście listków babki lancetowatej
- kilkanaście listków mniszka lekarskiego
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- przyprawa do zupy do smaku
- kilkanaście stokrotek do dekoracji
Obierz marchewkę, zetrzyj ją w łezkę. Obierz cebulę i posiekaj ją w kosteczkę.Pokrój łodygi selera w plasterki. Zeszklij cebulę na maśle sklarowanym w głębokim rondelku. Dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.Dodaj marchew i seler, przesmaż je razem chwilę po czym zalej wodą (1,5 l). Zagotuj zupę doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym.
Umyj zioła oczyszczające (pokrzywę, babkę i mniszek) i posiekaj je drobno. Dodaj do zupy.
Dodaj rozkłócone jaja. Dopraw zupę do smaku ulubiona przyprawą do zup. Po zagotowaniu zestaw z ognia. Podawaj na gorąco udekorowaną stokrotkami.
bardzo fajny pomysł taki detox prze latem będzie jak znalazł:)
OdpowiedzUsuń