Rabarbarowiec sypany.
- 1 kg rabarbaru
- 3-4 jabłka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 2 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g masła
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru brązowego do posypania
- orzechy skruszone do posypania
- cukier puder i listki melisy do dekoracji
Obierz rabarbar i jabłka, pokrój je drobno i poduś chwilę podlewając odrobiną wody. Dodaj miód i wymieszaj.Ostudź.
Do miski wsyp 1/2 szklanki cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i mielone orzechy. Wymieszaj dokładnie.
Foremkę wyłóż papierem po czym rozsyp 1/3 sypkich składników. Wyłóż na nie połowę masy rabarbarowej, oprósz 1 łyżeczką cynamonu. Na masę wyłóż kolejną część składników sypkich.
Na końcu wyłóż pozostały rabarbar, posyp go cynamonem.Wyłóż ostatnią część składników sypkich.
Ułóż na niej masło pokrojone w cienkie plasterki. Polej olejem i posyp górę orzechami i cukrem brązowym.
Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.
Przed podaniem oprósz odrobiną cukru pudru i udekoruj listkami melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz