Moim ulubionym daniem są flaczki z boczniaków gotowanych w rosole z kaczki z dodatkiem jej mięsa.
Tym razem przygotowałam tanią wersję wykorzystującą skrzydełka kacze.
Nóżki boczniaków zmiksowałam i użyłam jako aromatyczny zagęszczacz zupy.
Zupka wyszła rewelacyjnie, więc polecam !
Flaczki z kaczki i boczniaków
- Skrzydełka kacze (około 1kg)
- 1,5 litra wody
- włoszczyzna do zupy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- pieprz czarny i chili do smaku
- około 3 łyżek MAGGI
- 500 g boczniaków (małe kapelusze)
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- MAGGI do smaku
Oczyść i pokrój warzywa, oczyść i umyj skrzydełka. Ugotuj skrzydełka z warzywami z dodatkiem pieprzu ziołowego i MAGGI na małym ogniu jak rosół.
Boczniaki oczyść, kapelusze pokrój w drobne paseczki.
Przesmaż je na maśle sklarowanym, skrop MAGGI i posyp czarnym pieprzem.
Ogonki boczniaków pokrój w kosteczkę, zalej szklanką gorącej wody i zmiksuj na gładką masę. Będzie aromatycznym zagęstnikiem naszej zupy.
Wyjmij skrzydełka, obierz mięso (razem ze skórą lub bez - wg uznania). Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj w łezkę.
Mięso, warzywa i grzyby włóż do zupy.
Dodaj przyprawy - majeranek, pieprz czarny i chili.
Dodaj zmiksowane ogonki grzybów - doprowadź do zagotowania. Po kilku minutach zdejmij z ognia.Dodaj natkę pietruszki, dopraw ostatecznie zupę do smaku.
Podawaj zupę gorącą z dodatkiem pieczywa.
takich jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńSą pyszne! Polecam :)
OdpowiedzUsuń