Są tak dorodne (niepryskane i nie nawożone sztucznie), że szkoda je wyrzucić.
Gotuję z nich pyszna zupę z lanymi kluseczkami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiksqOzfT7z0KaRMqTUu8QC2XImatE-435pt8eLgX5-3RXK5hJJQXHh_uZkQbcpeHc30_l6NOhBtMipvwcXBeaAjIf6nFSNYmxvpCcblCw3Dl7XTF9mVQ1bty0bbj1Hv05HVev1d3eL1VE/s400/ZupaRzodk3.jpg)
Zupa z młodej rzodkiewki.
- Pęczek młodej rzodkiewki
- kilka gałązek lubczyku
- 1,5 l bulionu
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- mąka pszenna (około 1 łyżki)
- sól, pieprz czarny do smaku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu ziołowego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiO3Bip3fi48n9306SD7FeOUf2q3uMisfdk86zkMT41bqg7LQ_6AON0zybWYIY9GqTAdQR3NvKUT4i1rt9iJmGn0WJejqEN6MRR4hhF2ewINJPXvcb0taKRyKJ28J5xVXRWrlEpMFBZE1k/s320/ZupaRzodk1.jpg)
Rzodkiewki razem z listkami pokrój po oczyszczeniu drobno zostawiając kilka kulek do dekoracji. Dodaj do rzodkiewki pokrojone listki lubczyku.
Zalej pokrojone rzodkiewki bulionem i gotuj do miękkości.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhF7V-LlV9Zcvo3KK4ATqziZsoFNNJmjPDpTzhYqF-N7K7GSJg3SPRasbkjgap7PEVCBIMLIcVh_qz_xIyUiSjs5Mg_JXmjuYQWuZiwRxJmdPpa3lZ0NA6XIP1b7esYU6bDTq73QoGcOo8/s320/ZupaRzodk2.jpg)
Jajo rozkłóć z niewielką ilością wody, dodaj oliwę, pieprz ziołowy, kurkumę i mąkę pszenną. Mieszaj do uzyskania lanego ciasta.
Na gotującą się zupę wylewaj ciasto mieszając. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Podawaj zupę udekorowaną połówkami rzodkiewek.
takiej jeszcze nie jadłam :) Wyglada bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś zupę rzodkiewkową - bardzo mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńZ rzodkiewki jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńJeśli liście są dorodne naprawdę szkoda je wyrzucić, bo przecież są zdrowe. W zupie nabierają dobrego smaku dzięki przyprawom. Ostatnio nawet ugotowałam liście podobnie jak szpinak - też całkiem fajny dodatek do ziemniaków. – dotyczy posta: Zupa z młodej rzodkiewki.
OdpowiedzUsuń