8 maja 2012

Coq au vin czyli kura w winie.

Trochę mnie nie było - długi weekend. Wyjechałam trochę odpocząć.
Góry, słońce.....było cudownie!

Trochę nazbierało się zaległości. Kilka smacznych dań nie zdążyłam opisać.
Więc postaram najpierw uzupełnić te zaległości.
Najpierw kuchnia francuska - ciąg dalszy.
Przepis powstał prawdopodobnie na potrzeby przygotowania wiejskiej kury lub koguta.
Dodatek wina powoduje, że mięso jest kruche i smaczne.
Na wieczór francuski w konkursie Siemensa przygotowałam to danie, czyli

Coq au vin - kura w winie.

  •  1 kura podzielona na porcje
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag pieczarek
  • 1 niewielka cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1,5 szklanki wytrawnego wina
  • 1 łyżka  jarzynki solonej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku


Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Oczyść pieczarki i pokrój je  na mniejsze części.
Kawałki kury bez skóry natrzyj sola i obsmaż  na rozgrzanym oleju. Odłóż na talerz.
Następnie  w rondlu przesmaż pokrojony w paseczki boczek, dodaj cebulę i pieczarki i smaż jeszcze
około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek, tymianek,  jarzynkę i kawałki kury. Posyp mięso pieprzem świeżo zmielonym i zalej winem.

Duś mięso na bardzo małym ogniu. Gdy będzie miękkie,  dodaj pokrojoną w plastry cukinię.
Mąkę wymieszaj w małej ilości wody i zagęść sos.Dopraw do smaku jeśli trzeba solą i pieprzem.


Podawaj danie udekorowane listkami pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz