Góry, słońce.....było cudownie!
Trochę nazbierało się zaległości. Kilka smacznych dań nie zdążyłam opisać.
Więc postaram najpierw uzupełnić te zaległości.
Najpierw kuchnia francuska - ciąg dalszy.
Przepis powstał prawdopodobnie na potrzeby przygotowania wiejskiej kury lub koguta.
Dodatek wina powoduje, że mięso jest kruche i smaczne.
Na wieczór francuski w konkursie Siemensa przygotowałam to danie, czyli
Coq au vin - kura w winie.
- 1 kura podzielona na porcje
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 20 dag pieczarek
- 1 niewielka cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1,5 szklanki wytrawnego wina
- 1 łyżka jarzynki solonej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Oczyść pieczarki i pokrój je na mniejsze części.
Kawałki kury bez skóry natrzyj sola i obsmaż na rozgrzanym oleju. Odłóż na talerz.
Następnie w rondlu przesmaż pokrojony w paseczki boczek, dodaj cebulę i pieczarki i smaż jeszcze
około 5 minut. Dodaj posiekany czosnek, tymianek, jarzynkę i kawałki kury. Posyp mięso pieprzem świeżo zmielonym i zalej winem.
Duś mięso na bardzo małym ogniu. Gdy będzie miękkie, dodaj pokrojoną w plastry cukinię.
Mąkę wymieszaj w małej ilości wody i zagęść sos.Dopraw do smaku jeśli trzeba solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz