Można użyć różnych owoców. Ja użyłam jagód mrożonych, gdyż najwyższy czas "wysprzątać" zamrażalnik przed sezonem zbiorów.
Clafoutis jagodowe.
- 500 g mrożonych lub świeżych jagód
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki grysiku
- ciasto: 1 szklanka mąki
- 3 jaja
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta wymieszana z mielonymi migdałami (kilka łyżek)
- cukier puder do posypania
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta na gładką masę.
Wymieszaj jagody z grysikiem i cukrem brązowym. Naczynie żaroodporne wysmaruj grubo masłem, wysyp grubo bułką z migdałami, gdyż owoce puszczą sporo soku.
Wyłóż warstwę owoców. Zalej je ciastem i piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 40 min w zależności od grubości warstw.
mmmm jagody - jeszcze w tym roku nie jadlam :) pycha!
OdpowiedzUsuńJa też nie mogę się doczekać świeżych owoców :)))
OdpowiedzUsuńJagody zawsze się sprawdzają :-)A przepis rzeczywiście prosty, ale smacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń