Taką zupę ugotowałam w ubiegłym tygodniu.
Domownikom smakowała, więc się podzielę przepisem.
To zupa z białych szparagów.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXop2f4rjJPtMpb-hFOlZUGIG0QEPXKB8zjOeExLVH7YHosiqmjqkqFuNi1hAfEuwytXcp7G60KG2WsjxyWnQzbcfj5AJyjOiAlzabRTYhnJQ2XSM2x_yp8GyRTqa28kd6zInqSGhCs5E/s400/ZupaSzpar4.jpg)
Zupa szparagowa z kaszą jaglaną.
- 1 pęczek białych szparagów
- szczypta cukru (około 1/2 łyżeczki)
- szczypta soli
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- pół szklanki śmietanki
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta białego pieprzu
- 4 łyżki startego oscypka
- listki pietruszki do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhg17x9LEDvWw9B1jHH8ImLrvrRbH-jUUgEWXtvPQ4utaG4_rWCBo3dAemUA56RKTiMhS9NTIJZmipIAKQF7krSyLXez3czEiMNC7Kjk9mAFSOLQ2Z8hAR5yNoGme3b3N-Uy7SiOYAxF_c/s320/ZupaSzpar1.jpg)
Z umytych uprzednio szparagów odłam główki (około 4 cm) i włóż do sitka do gotowania na parze.
Do garnka pod sitkiem dodaj pokrojone szparagi zalej je wodą, dodaj szczyptę soli i cukier.
Gotuj razem około 15 minut.
Ugotuj kaszę jaglaną. Wstaw ją do ciepłe miejsce by nie wystygła. Wodę ze szparagami zmijksuj blenderem , by wydobyć jak najwięcej miąższu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgk4UISoJKE0wj_Lcx1AAmeqETH1QbdUKgpd2b8LuKUqy_WraZ0zAzDkDypJKsyw8jqag4bzdr0McX730ggENJZLGgAACAKHayBqAl7b33I5N6PnFqljywSOqWpKmsXEwQFLlR62DlpuMg/s320/ZupaSzpar2.jpg)
Przetrzyj wszystko przez sito tak, by zostały na sitku tylko włókna które są odpadem (wcześniej nie obieraliśmy szparagów).
Zupę zagotuj, dopraw do smaku przyprawami i zapraw śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Podawaj zupę z kaszą jaglaną, ugotowanymi na parze główkami szparagów, posypaną startym serem.
Przed podaniem udekoruj ją listkami pietruszki.
fajny pomysł na białe szparagi
OdpowiedzUsuń