![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXFD1losc715gFJpYVdKlWE_qYu9EW2CNAYIiUn5L8eEsYq2fsExI2mosio43a25jYt49HCRWJa9HHhDIBCzBYG93xmY1GBOqLHBrciWobKLO71KC92LCquEMftJ6lQQ5lCJbqKM224nY/s400/surCyk1.jpg)
Surówka z cykorii.
- 2 cykorie
- 1 niewielka papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- kilka łodyg selera naciowego
- kilka łyżek prażonego ziarna słonecznika
- sok z połówki cytryny
- kilka łyżek oleju roślinnego
- sól, cukier trzcinowy i biały pieprz do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-aK9rOt6bW0LTA1IkohODPxfs_E0RnmQlhxmrw0dqqDRt8oBWScjqwwredDFXDD_6zo6cAnDjTKj9I2ZHVaE5gD84j36unjrhLR_Kt6QstYsQI9QX0N-9IKjKgRaKqNPWprV1hlScnJA/s320/surCyk0.jpg)
Upraż ziarna słonecznika na suchej patelni.
Przekrój cykorie na połówki wzdłuż, wytnij gorzkie środki i pokrój je drobno.
Skrop sokiem z cytryny. Obierz cebulę i zetrzyj ją w cienkie półplasterki.
Oczyść paprykę z gniazda nasiennego i pokrój ją w cieniutkie paseczki lub zetrzyj.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcIBOyeAHGl42SIsx-hA8WNe_-td_YeTJ5ozE8KdHfYV04pOFZoKn6X9BNBXcZw14ADcyO9Ob0bTUGE49jIph9VbC-zhYnrgwqncyxw1PrMYRWTbiJVCve3JMj11Bkdobx_soDBOfmb80/s400/surCyk3.jpg)
Pokrój również drobno łodygi selera naciowego.
Polej surówkę olejem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem - wymieszaj i odstaw
na 10 minut. Przed podaniem udekoruj kwiatkiem z cebuli (wystarczy ponacinać końcówkę we wszystkich kierunkach) i listkami cykorii.
Posyp obficie prażonymi ziarenkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz