Taką zupę ugotowałam w ubiegłym tygodniu.
Domownikom smakowała, więc się podzielę przepisem.
To zupa z białych szparagów.
Zupa szparagowa z kaszą jaglaną.
- 1 pęczek białych szparagów
- szczypta cukru (około 1/2 łyżeczki)
- szczypta soli
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- pół szklanki śmietanki
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta białego pieprzu
- 4 łyżki startego oscypka
- listki pietruszki do dekoracji
Z umytych uprzednio szparagów odłam główki (około 4 cm) i włóż do sitka do gotowania na parze.
Do garnka pod sitkiem dodaj pokrojone szparagi zalej je wodą, dodaj szczyptę soli i cukier.
Gotuj razem około 15 minut.
Ugotuj kaszę jaglaną. Wstaw ją do ciepłe miejsce by nie wystygła. Wodę ze szparagami zmijksuj blenderem , by wydobyć jak najwięcej miąższu.
Przetrzyj wszystko przez sito tak, by zostały na sitku tylko włókna które są odpadem (wcześniej nie obieraliśmy szparagów).
Zupę zagotuj, dopraw do smaku przyprawami i zapraw śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Podawaj zupę z kaszą jaglaną, ugotowanymi na parze główkami szparagów, posypaną startym serem.
Przed podaniem udekoruj ją listkami pietruszki.
fajny pomysł na białe szparagi
OdpowiedzUsuń