Ja lubię ją za chrupkość i delikatną goryczkę. W surówkach jest świetna, wystarczy skropić ją sokiem z cytryny, odrobina soli i dodać słodkie składniki.
Surówka z cykorii.
- 2 cykorie
- 1 niewielka papryka czerwona
- 1 czerwona cebula
- kilka łodyg selera naciowego
- kilka łyżek prażonego ziarna słonecznika
- sok z połówki cytryny
- kilka łyżek oleju roślinnego
- sól, cukier trzcinowy i biały pieprz do smaku
Upraż ziarna słonecznika na suchej patelni.
Przekrój cykorie na połówki wzdłuż, wytnij gorzkie środki i pokrój je drobno.
Skrop sokiem z cytryny. Obierz cebulę i zetrzyj ją w cienkie półplasterki.
Oczyść paprykę z gniazda nasiennego i pokrój ją w cieniutkie paseczki lub zetrzyj.
Pokrój również drobno łodygi selera naciowego.
Polej surówkę olejem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem - wymieszaj i odstaw
na 10 minut. Przed podaniem udekoruj kwiatkiem z cebuli (wystarczy ponacinać końcówkę we wszystkich kierunkach) i listkami cykorii.
Posyp obficie prażonymi ziarenkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz