Z takiej ilości zieleniny najlepiej zrobić pesto. Takie pesto można zjeść z makaronem, na chlebie pod serkiem lub w naleśnikach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgKbX0Er-Ha5Y_sqdG9ot_LLI-4PlQUxF7OeJyg8k-zxSWn4MGHEthYVNG0o1e4l-j4rlrvGcQmmiiycJn11SUblC1kSTyUcyCHsDz1HKd-dvIn2Z8II7AWU72NULH5RwPARFEuwernS8/s640/PestRosz.jpg)
Pesto roszponkowe w naleśnikach
- pesto: pęczek roszponki
- ok. 60 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 50 g koziego twardego sera
- sól i pieprz biały do smaku
- dodatkowo: 4 naleśniki
- 1 camembert z zielonym pieprzem
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitiCA88rNU8ux8waRT68yiw0rLpRVFwZS3M5M7m74kddPMi2zXO2ZXAJYtc9tYmkWFgKA5Rbr_DpKfuCpG08arNnyGeZSA5IbZ1nPtA8Qvlv2amjuiSovSW-cwmuSfQ98rwdNByLapbwA/s320/PestRosz1.jpg)
Sałatę oczyść, umyj, zalej oliwą. Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plasterki - zmiksuj wszystko na pastę. Dodaj drobno starty ser, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pokrój ser camembert w plasterki. Posmaruj naleśniki pesto poukładaj plasterki sera, złóż nalesniki na połówki.
Zapiekaj je w piekarniku lub na patelni teflonowej tak, by naleśniki były chrupiące.
Podawaj od razu.
Zaintrygowały mnie te naleśniki w tak wiosennym kolorze :) Muszę wypróbować pesto roszponkowe!
OdpowiedzUsuńChcę to!!! Czemu mieszkasz tak daleko, Ninko?!
OdpowiedzUsuń