![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEga4f5w2XHoWYIZro2wJFZnSdQdIX2-MQ_Eva7BaWNV2DJQHKQfJ9t5BXBIhqW590q21UBcbzYkj1o3kWMJNzmBI8dc-I253XwwELKDKilbu9_BzJYkRfyQNz3OuHNTeoHoZjxWeY45FF8/s640/ChlSliw.jpg)
Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami
- 250 g mąki,
- 200 ml zsiadłego mleka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki posiekanych suszonych śliwek
- 1 małe jabłko
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJJDA7cZkTStRfMaBmy4skN0hkUlKGIf_Jikb2OkwCafk8YrJpFsH8Dy6Zhwx65Sx6yRLt7vzEckwPbRKTdXvhvBTEjiwzOXJdbpbOHQilzoyod2WjU9vedit0lL2WvmTfRSj5sTKznRg/s200/ChlSliw1.jpg)
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzxwlw4TYrXHgshyl4OVH-dzF-uI5jodg3hyphenhyphenL-Uac7C4tUoTQN0P5KKTlLEX_mV8pMc_Q4mjsZ2o8nBrkGxw0blR7-0fhLtZbGfxQ4wx7KSGMyvyqqwUlZv2eu1rbJf4Fgx3epEQ42Qec/s200/ChlSliw2.jpg)
Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPVvugXvkkRNzUWWC-10Bzo6kRp_OXmc-2xmoOllpQDMAefs-cJJ6UpQKt2Y2pWU38ZRMWWl6qlTRDVK0NzwapwizDBCtE00HYPVSh-XOuFEJjY-b2WZIA41qUTuhCtkBLh3XGvSFGrOw/s320/ChlSliw3.jpg)
Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.
Chlebek przed podaniem studzimy na kratce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz