Z takiej ilości zieleniny najlepiej zrobić pesto. Takie pesto można zjeść z makaronem, na chlebie pod serkiem lub w naleśnikach.
Pesto roszponkowe w naleśnikach
- pesto: pęczek roszponki
- ok. 60 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 50 g koziego twardego sera
- sól i pieprz biały do smaku
- dodatkowo: 4 naleśniki
- 1 camembert z zielonym pieprzem
Sałatę oczyść, umyj, zalej oliwą. Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plasterki - zmiksuj wszystko na pastę. Dodaj drobno starty ser, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pokrój ser camembert w plasterki. Posmaruj naleśniki pesto poukładaj plasterki sera, złóż nalesniki na połówki.
Zapiekaj je w piekarniku lub na patelni teflonowej tak, by naleśniki były chrupiące.
Podawaj od razu.
Zaintrygowały mnie te naleśniki w tak wiosennym kolorze :) Muszę wypróbować pesto roszponkowe!
OdpowiedzUsuńChcę to!!! Czemu mieszkasz tak daleko, Ninko?!
OdpowiedzUsuń