2 marca 2016

Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami i brązowym ryżem

Kolejna wersja dietetycznego kurczaka z parowaru.
 

Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami i brązowym ryżem

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta imbiru
  • szczypta białego pieprzu
  • 10 suszonych moreli
  • 2 łyżki posiekanych migdałów uprażonych na suchej patelni
  • 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu (al dente)
  • 1 żółta papryka
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowujemy marynatę do mięsa.
Dwie łyżki oliwy  mieszamy z przyprawami tj. kurkumą, pieprzem ziołowym, imbirem i pieprzem białym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz.
Wkładamy kieszonki do marynaty. Wcieramy ją w mięso ze wszystkich stron, również w środek kieszonki.
Odstawiamy na około 1/2 godziny w chłodne miejsce.
Obieramy paprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją na tarce w cieniutki, długie paseczki przypominające wstążki makaronu.
Połowę moreli siekamy drobno i dodajemy do ryżu, połowę w paseczki jako dodatek do papryki.
Mieszamy morele z ryżem - nadziewamy tym farszem kieszonki, spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa.
Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania sałatki.
Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy je sosem, posypujemy migdałami i paseczkami moreli.

Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z morelami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz