Zakwitły już przebiśniegi choć im śnieg nie przeszkadza szczególnie.
Na obiad dziś była szybka zupa brukselkowa z aromatycznymi lanymi kluskami.
Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi
- 30 dag brukselki
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 1 jajo
- 1 łyżka mąki pszennej (około)
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz biały do smaku
- szczypta kurkumy
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdKnGbGFHCLXaRYVBGEsXaVnnKi6L8MeSP5F00sRFSzn761ByB02j4XaGs4N7k8G8_JSB9In9-S0uhiLhN5AWfbRVX2SMfMhCdIXk_i5pBNJDVJcOdBY6vmP2wPQmOmRYA2Zbs7fK7gS4/s320/ZupaBruks1.jpg)
Obierz brukselkę, pokrój na połówki. Zalej brukselkę bulionem i gotuj do chwili, aż brukselka będzie miękka, ale nie rozgotowana.
Jajo wbij do miseczki, dodaj łyżkę wody, szczyptę kurkumy, soli i pieprzu oraz bazylię. Wymieszaj energicznie widelcem po czym wlewaj strużką ciasto na gotującą się zupę.
Doprowadź zupę do zagotowania po czym zestaw ją z ognia. Nalewaj gorącą zupę do talerzy i zajadaj.
Robię często zupę krem z brukselki, ale nigdy z kluskami, a jeszcze bazyliowe... Ciekawie.
OdpowiedzUsuńRadzę wypróbować, moim domownikom smakowała bardzo :)
Usuń