Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami
- 250 g mąki,
- 200 ml zsiadłego mleka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki posiekanych suszonych śliwek
- 1 małe jabłko
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto.
Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż.
Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.
Chlebek przed podaniem studzimy na kratce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz