Jej przepis jest podobny do mojego, choć często robię go na oko .
Tym razem "zmierzyłam" składniki, więc przepis na mój jogurtowiec znajdziecie poniżej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLxSj7ViRw6o3TOIBkLTFsUC3O77vnrR87uPSQsky6zQuHKUKfyrO4ujhsSiM6Gd3Hgafs1mji_Iv0smL-XX4-5cV3kdTt1oZUqOVNxjU3FwbVHKZD4ZcqmzfkFeJgZAvgzYaIi-Bnc3Dp/s1600/JogPorz.jpg)
Jogurtowiec z czerwoną porzeczką i jabłkiem.
- 2 średnie jaja
- 400 ml jogurtu
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- starta skórka z jednej niewielkiej cytryny
- szczypta soli
- 1 szklanka obranych czerwonych porzeczek
- 2-3 papierówki
- cukier puder i cynamon do posypania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMfJv9WHP9MYVFhJcfNMxQrbFjMsM84yzkd0Y1OZgqcm9AdUjnh395tDQeL3PP1TFqgKI3VpuOu_S9vX05lovhfKNaMO85d_8wxdBEyNkzzlS_EA63nufMfZkKRVOEXymiRPtsO2nbH7U8/s1600/JogPorz1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxWIYZ1F809SdsDl1rA5jT8smDEfdhhdd88oKeyTrazo94ubMVL8vmq2wEz-0Aazt9wN7l3zkO_YC4S1Kz0Z4ZCq1ZmsQmuIX4RJywKvqoMx7R2s5Z0eXRIwigvjWVZxVHf62rac_IHKKk/s1600/JogPorz3.jpg)
Umyj i obierz porzeczki oraz jabłka. Jabłka pokrój na cząstki.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę do miski.
W drugim naczyniu wymieszaj jaja, olej, jogurt, szczyptę soli i cukier brązowy.
Dodaj starta skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Wlej masę płynną do sypkich , wymieszaj i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posyp ciasto porzeczkami, wciśnij cząstki jabłek po czym wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temp. 180 stopni do chwili aż ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty będzie suchy.
Moje ciasto w prostokątnej niewielkiej foremce piekło się 35 minut.
Musiał smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń