20 lipca 2014

Bób. Kiełbasa swojska. Bób w pomidorach.

Bób to niezwykle wartościowe warzywo, więc w sezonie staram się, by zjadać go jak najwięcej.
Dziś przepis zbliżony do tak popularnej fasolki po bretońskiej, jednak zamiast fasolki - ugotowany bób. MG był zachwycony  jak każdym daniem z pomidorkami.



Bób w pomidorach



  • 250 g bobu
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • ok. 40 dag swojskiej kiełbasy czosnkowej (lub innej)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
  • sól i cukier do smaku
  •  pieprz czarny i zielony do smaku
  • gałązki cząbru do dekoracji








Ugotuj bób w lekko osolonej i lekko osłodzonej wodzie (al dente).
Obierz go z łupin.



Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę po czym zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju.











Pokrój kiełbasę w plasterki. Dodaj ją do cebuli.








 Przesmaż ją chwilę po czym dodaj koncentrat pomidorowy. Podlej niewielka ilością wody.








Dodaj bób i przyprawy i duś razem 5 minut by smaki się przegryzły.








Podawaj bób w pomidorach w miseczkach udekorowany gałązkami cząbru, z pajdą razowego chleba.




W pełni lata zamiast koncentratu dodaj przecieru z dojrzałych pomidorów (bez podlewania wodą).







2 komentarze:

  1. Na blogach króluje teraz bób, fajnie, tyle nowych propozycji... U nas miłośnikiem "wszystkiego w czerwonym sosie" jest Pasiu (chłopak Martika), ale moje rodzone wolą z czosnkową tartą bułką. I takim też się przeważnie opychamy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj taki z czosnkową bułeczką tez pycha!
      Mąż jednak nie przepada za czosnkiem, więc często rezygnuję z opcji czosnkowej :-)

      Usuń