Jej przepis jest podobny do mojego, choć często robię go na oko .
Tym razem "zmierzyłam" składniki, więc przepis na mój jogurtowiec znajdziecie poniżej.
Jogurtowiec z czerwoną porzeczką i jabłkiem.
- 2 średnie jaja
- 400 ml jogurtu
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- starta skórka z jednej niewielkiej cytryny
- szczypta soli
- 1 szklanka obranych czerwonych porzeczek
- 2-3 papierówki
- cukier puder i cynamon do posypania
Umyj i obierz porzeczki oraz jabłka. Jabłka pokrój na cząstki.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia oraz sodę do miski.
W drugim naczyniu wymieszaj jaja, olej, jogurt, szczyptę soli i cukier brązowy.
Dodaj starta skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Wlej masę płynną do sypkich , wymieszaj i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posyp ciasto porzeczkami, wciśnij cząstki jabłek po czym wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temp. 180 stopni do chwili aż ładnie się zarumieni, a patyczek wkłuty będzie suchy.
Moje ciasto w prostokątnej niewielkiej foremce piekło się 35 minut.
Musiał smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń