Jemy je najczęściej z jogurtem, choć na specjalne okazje przygotowuję z ich dodatkiem desery lub ciasta.
Mój ulubiony to właśnie ten, w stylu tiramisu.
Deser truskawkowy w stylu tiramisu.
- około 250 g truskawek
- 250 serka typu mascarpone
- 400 ml kremówki (30-36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki soku z czarnego bzu
- 8 okrągłych biszkopcików
- 200 ml mocnej schłodzonej kawy
- 5 dag czekolady
- mięta lub bazylia do dekoracji
Truskawki umyj obierz z szypułek. Jeśli są duże pokrój je na cząstki, zalej sokiem z czarnego bzu i odstaw na kilka godzin.
Ubij śmietankę kremową na sztywno. Serek mascarpone miksuj chwilę z cukrem pudrem po czym połącz z bitą śmietaną.
Układaj naprzemiennie warstwami krem, truskawki, krem, nasączone w kawie biszkopty do wyczerpania składników. Górę posyp startą czekoladą i udekoruj zielonymi listkami mięty lub bazylii.
Pyszota;)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuń