Wczoraj imieniny moich chłopaków P&P.
Do ciasta przygotowałam lekki kruszon truskawkowy.
Bardzo lubimy ten napój z owocami sezonowymi i bąbelkami szczególnie w letnie wieczory.
Żeby go przygotować trzeba wcześniej zalać owoce syropem lub zasypać cukrem i odstawić na minimum kilka godzin. Przed podaniem dodajemy schłodzonego szampana lub w wersji lekkiej wody gazowanej.
Kruszon truskawkowy
- 250 g truskawek
- 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub kilka łyżek brązowego cukru)
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 0,7 l wina deserowego
- 1 wino musujące (szampan) lub woda mineralna gazowana w wersji lekkiej
Zalej syropem (lub zasyp cukrem), dodaj kardamon i odstaw do lodówki na kilka godzin. Wlej wino deserowe i odstaw w chłodne miejsce na kolejne kilka godzin. Przed podaniem dolej szampana lub wodę mineralną w wersji lekkiej.
No to my tym kruszonem też pijemy zdrowie twoich potomków!
OdpowiedzUsuńDzięki Marzyniu!!! :) a my pijemy Twoje!
Usuń