Pianę i utarte żółtka zastępuję ubitą kremówką. Ten deser niewiele różni się od podanego kilka dni temu, jednak go opiszę. Trochę inaczej wygląda i przeznaczony tylko dla dorosłych, gdyż biszkopty zostały nasączone nalewką truskawkową.
Pozostała mi jeszcze buteleczka tego pysznego trunku z poprzedniego roku.
Deser truskawkowy w stylu tiramisu.
- około 250 g truskawek
- 250 serka typu mascarpone
- 400 ml kremówki (30-36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki nalewki truskawkowej (lub innej owocowej)
- 8 okrągłych biszkopcików
- 10 dag czekolady mlecznej
- listki melisy do dekoracji
Truskawki umyj obierz z szypułek. Część równej wielkości odstaw do dekoracji, pozostałe pokrój na mniejsze części.
Ubij śmietankę kremową na sztywno. Serek mascarpone miksuj chwilę z cukrem pudrem po czym połącz z bitą śmietaną.
Zetrzyj czekoladę.
Układaj naprzemiennie warstwami krem, tartą czekoladę, truskawki, krem, nasączone w w nalewce truskawkowej biszkopty (do wyczerpania składników).
Górę udekoruj truskawkami, posyp startą czekoladą.
Ułóż listki melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz