30 czerwca 2014

Truskawki. Deser truskawkowy dla dorosłych.

Dwa razy robiłam deserek truskawkowy w stylu tiramisu. Nie używam  jaj z obawy, że w upalne dni można zatruć się salmonellą. To bardzo niebezpieczna choroba.
Pianę i utarte  żółtka zastępuję ubitą kremówką. Ten deser niewiele różni się od podanego kilka dni temu, jednak go opiszę. Trochę inaczej wygląda i  przeznaczony tylko dla dorosłych, gdyż biszkopty zostały nasączone nalewką truskawkową.
Pozostała mi jeszcze buteleczka tego pysznego trunku z poprzedniego roku.



Deser truskawkowy w stylu tiramisu.



  • około 250 g truskawek
  • 250 serka typu mascarpone
  • 400 ml kremówki (30-36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki nalewki truskawkowej (lub innej owocowej)
  • 8 okrągłych biszkopcików
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • listki melisy do dekoracji



Truskawki umyj obierz z szypułek. Część  równej wielkości odstaw do dekoracji, pozostałe  pokrój na mniejsze części.
Ubij śmietankę kremową na sztywno. Serek mascarpone miksuj chwilę z cukrem pudrem po czym połącz z bitą śmietaną.
Zetrzyj czekoladę.







Układaj naprzemiennie  warstwami krem, tartą czekoladę, truskawki, krem, nasączone w w nalewce truskawkowej biszkopty (do wyczerpania składników).



Górę  udekoruj truskawkami, posyp startą czekoladą.
Ułóż listki melisy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz