Spróbujcie ugotować je choć raz i zrozumiecie o czym mówię :)
Knedle z truskawkami z korzenną nutą.
- 1 kg ziemniaków
- ok.25 dag mąki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 duże jajko (lub 2 małe)
- ok. 40 dag truskawek (średniej wielkości)
- 5 dag masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego (gold)
- szczypta soli
- łyżeczka przyprawy korzennej do deserów (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa)
- listki mięty (lub melisy ) do dekoracji
Wyszorowane ziemniaki , ugotuj w mundurkach, lekko przestudź,
obierz i przeciśnij przez praskę. Wyłóż ziemniaki do miseczki, do wystudzonych dodaj jajo, olej, mąkę kukurydzianą , szczyptę soli i połowę mąki pszennej.
Wyrabiaj dosypując pozostała mąkę w takiej ilości, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie
kleić się do ręki. Resztę mąki zużyjesz przy formowaniu knedli.
Umyj i osusz truskawki, obierz je z szypułek .
Z ciasta uformuj placuszki .
Na każdy placuszek nakładaj truskawkę, oblep ją ciastem formując kuleczkę.
Gotuj knedelki partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj knedle z masłem, posypane cukrem trzcinowym, szczyptą przyprawy korzennej, udekorowane listkami mięty lub melisy.
Ah jo! (jakby powiedział Krecik) Te zdjęcia są wspaniałe! I masełko rumienione, mhhh...
OdpowiedzUsuń:))
Usuń