To kolejna wersja takiej zupy, tym razem na bulionie warzywnym.
Zupa szparagowa z jaglanką.
- 1 pęczek białych szparagów
- szczypta cukru (około 1/2 łyżeczki)
- szczypta soli
- 4 czubate łyżki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- sól i pieprz biały do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Do ciepłej ugotowanej kaszy dodaj masło, pieprz ziołowy - wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Szparagi obierz, ugotuj je w małej ilości lekko osolonej i osłodzonej wody. Pokrój je w 1 cm kawałki zostawiając czubki do dekoracji.
Zalej szparagi bulionem warzywnym, dopraw solą, pieprzem białym do smaku - zagotuj.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
W talerzach umieść po łyżce kaszy. Zalej gorącą zupą.
Udekoruj czubkami szparagów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz