Z jednej strony wieprzowe żeberka...z drugiej dietetyczne szparagi.
Bynajmniej nie dietetyczne, jak sugerowałaby obecność szparagów.
Połączenie bardzo smaczne, aczkolwiek trochę zaskakujące.
Zobaczcie sami.
Żeberka nadziewane szparagami
- 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych
- 1 pęczek szparagów
- sos sojowy do skropienia
- sól, cukier i pieprz czarny do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 100 ml wytrawnego wina
- 2 ostre papryczki
- 1 łyżka masła sklarowanego
- rukola do dekoracji
Obierz i ugotuj szparagi al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
Mięso pokrój w kawałki, skrop sosem sojowym i odstaw na 15 minut.
Na łyżce masła przesmaż żeberka na rumiano ze wszystkich stron.
Podlej winem, dodaj posiekany czosnek, papryczki, oprósz pieprzem i tymiankiem oraz solą do smaku, po czym duś do miękkości (podlewając niewielką ilością wody).
Gdy kości z żeberek można będzie łatwo wyjąć włóż w nie szparagi.
Umieść mięso w sosie i duś jeszcze 5 minut na bardzo małym ogniu.
podawaj mięso udekorowane rukolą.
owszem danie zaskakuje, ale jak pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDzięki Reniu, zastanawiałam się czy zrobić wrzutkę na bloga :)
OdpowiedzUsuńNinka, pomysł zastąpienia kostek w żeberkach szparagami jest świetny, kuchnię trzeba traktować z przymrużeniem oka! To taka kulinarna instalacja :-D
OdpowiedzUsuńZgadzam się, rodzaj instalacji lub kreacji kulinarnej :D new art!!!
OdpowiedzUsuń...a teraz domyślajcie się, co autor chciał przez to powiedzieć :D
pozdrawiam serdecznie :)