A cóż może być lepszego jak deser lub lody z filiżanką pysznej kawy.
Mus czekoladowy delikatny w smaku z nutą cytrusową ....
Mus czekoladowy z mandarynką
- 10 dag czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 3 jaja
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 mandarynki
- 2 kostki startej czekolady do posypania
- bita śmietana i listki mięty do dekoracji
Rozbij wyszorowane i sparzone jaja po czym rozdziel żółtka i białka do oddzielnych naczyń.
Ubij pianę z białek z żółtka z cukrem pudrem na jasna masę.
W kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj czekoladę i likier oraz sporą szczyptę startej skórki z mandarynki. Do masy z żółtkami wlej stopioną czekoladę nie przerywając ubijania.
Do masy dodaj łyżkę piany z białek, wymieszaj delikatnie po czym dodaj pozostałą pianę.
Po wymieszaniu nałóż do pucharków połowę filecików z mandarynek, zalej musem czekoladowy i chłodź w lodówce kilka godzin.
Podaj mus udekorowany pozostałymi cząstkami mandarynek, odrobiną bitej śmietany i listkami mięty.
Posyp startą czekoladą.
Mus wyśmienicie smakuje z filiżanką kawy JACOBS CREMA GOLD !
Przepis bierze udział w konkursie „Przepis na chwilę kawowej przyjemności”.
pyszności taki deser:)
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuń