13 maja 2014

Domowe lody rabarbarowe

Tak w temacie rabarbaru.... zrobiłam jeszcze lody rabarbarowe.
Bardzo smacznie się udały, więc spieszę z przepisem.



Domowe lody rabarbarowe



Rabarbalove
  • 3 grube łodygi rabarbaru
  • około 3 łyżek brązowego  cukru  (w zależności od gustu)
  • 5 dag masła
  • 500 ml  kremówki
  • szczypta kardamonu
  • bita śmietana , ananas i listki mięty do dekoracji

Obierz rabarbar, pokrój go na  kawałki.
W rondelku stop cukier brązowy po czym dodaj rabarbar i szczyptę kardamonu .
Duś go do chwili, aż zacznie się rozpadać a powstały sok lekko odparuje. Na końcu dodaj masło i mieszaj do chwili, gdy się rozpuści. Ostudź masę.




Ubij kremówkę. Wymieszaj ją z ostudzoną masą rabarbarową.









Wlej masę do silikonowych foremek na muffiny.








Wstaw do zamrażalnika.










Gdy lody się zmrożą wyjmij je na talerzyki z silikonowych foremek, podaj z bitą śmietaną i  owocami udekorowane listkami mięty.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz