To coś ma być lekko słodkie, eleganckie i zdrowe...
W ubiegłym tygodniu przygotowałam na próbę taki właśnie deser, który łączy te cechy.
Krem był bardzo smaczny, zdrowy i pięknie się prezentował, więc sądzę, że Waszym Mamusiom zasmakuje :-)
Krem czekoladowy z awokado
- 2 niewielkie dojrzałe awokado
- 200 ml gęstego mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kakao
- 2 płaskie łyżki mąki chleba świętojańskiego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- miód do smaku
- kilka łyżeczek wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni)
- kilka łyżeczek pyłku pszczelego (opcjonalnie)
- 50 ml jogurtu do dekoracji
- listki mięty lub melisy do dekoracji
Obierz awokado, dodaj mleczko kokosowe, kakao, cukier z wanilią i chleb świętojański.
Jeśli nie masz tej mąki zastąp ją 1 łyżeczką kakao.
Miodu dodaj tyle, jak lubisz słodkie desery. Zmiksuj wszystko na gładka masę.
Włóż do pucharków, udekoruj kleksem jogurtu, posyp pyłkiem pszczelim i uprażonym kokosem.
Udekoruj deser listkami mięty lub melisy.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już swojej Mamie nie mogę zrobić takiego deseru; i lubiła słodkie i była otwarta na nowości... Moje Potwory zaś (mam nadzieję) przyniosą na prezent jakieś śledziki?
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń