![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgI-h2liEsZwst7Y0p7e9bAB_5oI23XAJyhrYcoJ9Z-4KgC4IbKnC5hMvc9XX_JTvj-O54roubykhCeKpdNz_apS3k6vqX4VBhvEoNBnbJbp4c5c__X1BWe2FHXLytD-6VAkvvDIzkmmbKe/s1600/JaglJajo.jpg)
Warzywa z jajem na jaglance
- białe mięso z rosołu
- warzywa korzeniowe ugotowane w rosole
- 200 g kaszy jaglanej
- 4 jaja
- 1/2 kg miąższu z dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka suszonej mieszanki ziół włoskich
- sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
- bazylia do dekoracji
- oliwki do dekoracji
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHG77_S4_OTHImDgwsfchuBXlIEPwkHXzRtFVdAnap9CaqzNBvIzi8DK3QtKUH3Xwy8LLrClTqLekXjalOrKbUHoCFcnjrzqIoz42cO_yBlwlQszJiX192qhd_l26TAaYsBXKbfpt3eRnx/s1600/JaglJajo1.jpg)
Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyPdyrUOnPwf9uvWrreZBeaAybGyYIUQVZCDiO3WZsOFjbSQaH4YWmh1vH4DUOCL0JuMaXZzXaKMy7fhyphenhyphen4OaymVQ9ABKayDxp_CDMaEb8iSkoaHnExMVW924DU75XzklPgP4G80DmYsNtj/s1600/JaglJajo2.jpg)
Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na łyżce masła sklarowanego. Dodaj czosnek a po chwili przecier przecier z białych warzyw i dynię.
Duś wszystko razem 5 minut po czym dodaj mięso z rosołu i marchewkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrsIXAe9jovKk61dqM02i5jwEzSjsvloJObUzmo7JRnb_wZT6JSElN9HsjgfxX4bDSd71YDK1Kmn0oIcQcM8ug3vAXeV_scmjxNloqWAzRJPIb3jCId8dzRiGphmcbvdZI4mWQ5SZGBWX8/s1600/JaglJajo3.jpg)
Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła suszone.
W masie warzywnej zrób dołki, wbij w nie jaja i duś pod przykryciem aż białka się zetną a żółtka jajek będą płynne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgPMkSuI2yJzMYjjqu8reQLE8anMz5mQmAnpr3w-3714E5IR1_XCjPk62wsRbycT2liEyRCSFhYkBwzQJnYanFuatFGZxs_gkGnAuBW9YFZx1skJNABWEwnhLzMsNqxRgKnHVljvgZ8Ibp/s1600/JaglJajo4.jpg)
Na talerzach ułóż porcje gorącej kaszy, następnie warstwę warzyw z mięsem.
Na górze ułóż jaja.
Udekoruj przed podaniem oliwkami i listkami bazylii.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń