![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpyqcRb20zmYq6LD7gnKIhXIez0SVwYeyEHxdtt3xX2-jmxORs-kBIqweiOldzXIOSFyBjgk7KD1YP8I-qrIbKPMsW_ZWfATY0NytayZAGbD6VDLMpnQIu2cfGNg2NvePM2ZbbuVRJcsxF/s1600/KlMys3a.jpg)
Szkoda takie warzywa wyrzucić, a można z nich zrobić jarzynkę na gęsto.
Prosto i szybko!
Jarzynka z warzyw rosołowych.
- warzywa ugotowane w rosole (pietruszka, seler, marchew)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka ostra
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól do smaku
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2KoyDFlLcgLgP5Bc84mN_d-K2r7E3dtaxfLDTaBASQZUdvTntYqBOPxnp0ASA44E6Djhwgsn-JOh2i59vWNrn2eGNozogWQIosu6Y1JpRZSLJXZLmYGcK3RyaGuci2F4OaD86PwbEsoqJ/s1600/KlMys3.jpg)
Zostaw na mały ogniu jeszcze kilka minut by warzywa nabrały smaku i aromatu papryki i przypraw.
Jarzynkę podajemy jako dodatek do mięsa.
Witam, jeśli nie chce Pani używać wzmacniaczy/ulepszaczy to proszę zrezygnować z"jarzynki"-przeciez te wszystkie vegety, jarzynki/bulionetki to glutaminian sodu. Chyba że zrobi ją Pani sama... na jednym z blogów można znaleźć przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZgadzam sie zupelnie i nie używam jarzynki z gutaminianem sodowym. Ten post jest o tym jak wykorzystać warzywa ugotowane w rosole i podac je w sosie jako dodatek do drugiego dania.
Usuń