31 marca 2014

Kanapka z tuńczykiem i szklanką soku pomidorowego

Znowu pojawiła się akcja śniadaniowa.... z sokami.
Dobrze jest wypić szklaneczkę dobrego soku zamiast herbaty czy kawy.
A co zjeść....?
Po zastanowieniu najchętniej zjadłabym z  sokiem pomidorowym kanapeczkę z tuńczykiem.
Szybko wypróbowała  pomysł, który spełnił moje oczekiwania. Prosto, szybko, treściwie!
Oto przepis:


Kanapka z tuńczykiem i szklanką soku pomidorowego

1 puszka tuńczyka w oleju
2 jaja ugotowane na twardo
2 szklanki soku pomidorowego Tymbark
1 łyżka musztardy francuskiej
kilka łyżek startego twardego sera
mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju (z ziołami)
4 cienkie kromki chleba razowego
papryka ostra i słodka w proszku
szczypior




 Obierz jaja. Do miski włóż tuńczyka (bez zalewy),  dodaj jaja
i wszystko rozgnieć widelcem.
Dodaj musztardę , część posiekanych drobno suszonych pomidorów.


Posiekaj szczypior, część włóż do pasty, resztę zostaw do dekoracji . Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę ostrej.
Wymieszaj pastę dokładnie.
Posmaruj pieczywo pastą, udekoruj paseczkami suszonych pomidorów. Posyp szczypiorem i startym serem.
Podawaj z szklanka soku pomidorowego.



Śniadanie TYMBARK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz