Warzywa z jajem na jaglance
- białe mięso z rosołu
- warzywa korzeniowe ugotowane w rosole
- 200 g kaszy jaglanej
- 4 jaja
- 1/2 kg miąższu z dyni pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżka suszonej mieszanki ziół włoskich
- sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
- bazylia do dekoracji
- oliwki do dekoracji
Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Pokrój mięso i marchewkę z rosołu. Białe warzywa podlewając niewielką ilością rosołu (lub wody) zmiksuj na gładką masę.
Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na łyżce masła sklarowanego. Dodaj czosnek a po chwili przecier przecier z białych warzyw i dynię.
Duś wszystko razem 5 minut po czym dodaj mięso z rosołu i marchewkę.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj zioła suszone.
W masie warzywnej zrób dołki, wbij w nie jaja i duś pod przykryciem aż białka się zetną a żółtka jajek będą płynne.
Na talerzach ułóż porcje gorącej kaszy, następnie warstwę warzyw z mięsem.
Na górze ułóż jaja.
Udekoruj przed podaniem oliwkami i listkami bazylii.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń