3 marca 2014

Moskole z kiszoną kapustą

Dziś  chce opisać Wam góralskie placki o nazwie Moskole. Słyszałam o nich nie raz jak zapewne i Wy, jednak nigdy nie próbowałam jeść ani upiec.
No i w sobotę nastąpił ten dzień!
Moskole wzbogaciłam o bogaty farsz z kapusty  i mięsa, czyli to co MG lubi najbardziej.
Zapewne zrobię je jeszcze nie raz.



Moskole z kiszoną kapustą 




  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • około 40 dag mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 1 łyżka wiejskiej gęstej śmietany
  • ugotowana  kapusta kiszona 
  • gulasz wieprzowy (opcjonalnie) 
  • szczypior do dekoracji
Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajo, śmietanę i szczyptę czosnku granulowanego.
Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wyrób gładkie ciasto jak na kluski.
Formuj placki po czym piecz je na suchej patelni lub na blaszce kuchennej na rumiany kolor z obydwu stron. 


Zagrzej kapustę kiszoną (doprawioną cebulą i pieprzem), dodaj gulasz wieprzowy  ( z łopatki, karczku lub szynki) z niewielka ilością sosu.Wymieszaj razem z kapustą, dopraw pieprzem ziołowym do smaku. W wersji wegetariańskiej pomiń mięso lub zastąp je przygotowaną odpowiednio kostka sojową.
Podawaj gorące placki z warstwą kapusty z wieprzowiną posypane szczypiorem.












3 komentarze:

  1. A BB to smażyła na gołej blasze placki ziemniaczane, ale z surowych tartych ziemniaków. Niestety, żeby to było pyszne, to chyba trzeba mieć taką kuchnię z fajerkami i żeby przez szpary wydobywał się dym brzozowy i te placki dosmaczał!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli masz tą żeliwną, ciężką patelnię możesz spokojnie na suchej usmażyć takie placki.
    Dosmaczy świeże masełko czosnkowe lub taka domowa kiszona kapustka.
    Próbowałam bez dodatków i były smaczne! Spróbuj!

    OdpowiedzUsuń