No i w sobotę nastąpił ten dzień!
Moskole wzbogaciłam o bogaty farsz z kapusty i mięsa, czyli to co MG lubi najbardziej.
Zapewne zrobię je jeszcze nie raz.
Moskole z kiszoną kapustą
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- około 40 dag mąki pszennej
- 1 duże jajko
- szczypta czosnku granulowanego
- 1 łyżka wiejskiej gęstej śmietany
- ugotowana kapusta kiszona
- gulasz wieprzowy (opcjonalnie)
- szczypior do dekoracji
Formuj placki po czym piecz je na suchej patelni lub na blaszce kuchennej na rumiany kolor z obydwu stron.
Zagrzej kapustę kiszoną (doprawioną cebulą i pieprzem), dodaj gulasz wieprzowy ( z łopatki, karczku lub szynki) z niewielka ilością sosu.Wymieszaj razem z kapustą, dopraw pieprzem ziołowym do smaku. W wersji wegetariańskiej pomiń mięso lub zastąp je przygotowaną odpowiednio kostka sojową.
Podawaj gorące placki z warstwą kapusty z wieprzowiną posypane szczypiorem.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńA BB to smażyła na gołej blasze placki ziemniaczane, ale z surowych tartych ziemniaków. Niestety, żeby to było pyszne, to chyba trzeba mieć taką kuchnię z fajerkami i żeby przez szpary wydobywał się dym brzozowy i te placki dosmaczał!
OdpowiedzUsuńJeśli masz tą żeliwną, ciężką patelnię możesz spokojnie na suchej usmażyć takie placki.
OdpowiedzUsuńDosmaczy świeże masełko czosnkowe lub taka domowa kiszona kapustka.
Próbowałam bez dodatków i były smaczne! Spróbuj!