MG lubi sobie obgryźć kosteczki, ale gdy mięska jest więcej często robię kluchy faszerowane takim mięskiem rosołowym. Jeśli chcę wykorzystać również warzywa przygotowuję mięsno warzywne nadzienie i nakładam je w naleśniki, tortille lub zapiekam.
Dziś podobne danie z wyłowionym z rosołu mięsem i warzywami - danie z makaronem.
Spaghetti warzywne z odzysku.
- białe mięso z rosołu
- warzywa korzeniowe ugotowane w rosole
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 100 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła sklarowanego
- mały słoiczek oliwek
- 1 łyżka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- bazylia do dekoracji
Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Pokrój mięso i warzywa z rosołu.
Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na łyżce masła sklarowanego. Dodaj czosnek a po chwili przecier pomidorowy.
Duś wszystko razem 5 minut po czym dodaj mięso z rosołu.
Dodaj pokrojone warzywa, dopraw ostatecznie sola i pieprzem.
Podawaj gorące spaghetti z sosem mięsno warzywnym posypane startym serem i udekorowane listkami bazylii.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńNo cóż, ja teraz przez budowę muszę teraz gotować bardzo oszczędnie i na pewno wykorzystam którąś z Twoich propozycji, bo i ta, i następne są i smaczne i niedrogie.
OdpowiedzUsuń