Szkoda takie warzywa wyrzucić, a można z nich zrobić jarzynkę na gęsto.
Prosto i szybko!
Jarzynka z warzyw rosołowych.
- warzywa ugotowane w rosole (pietruszka, seler, marchew)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka ostra
- 1 łyżka masła sklarowanego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól do smaku
- pieprz czarny i ziołowy do smaku
Dodaj pokrojone drobno papryki. Duś wszystko razem podlewając odrobiną wody, by nie przypalić warzyw. Po 5 minutach duszenia oprósz je mąką, wymieszaj i dodaj pokrojone w kosteczkę warzywa z zupy. Dopraw jarzynkę solą, pieprzem czarnym i ziołowym.
Zostaw na mały ogniu jeszcze kilka minut by warzywa nabrały smaku i aromatu papryki i przypraw.
Jarzynkę podajemy jako dodatek do mięsa.
Witam, jeśli nie chce Pani używać wzmacniaczy/ulepszaczy to proszę zrezygnować z"jarzynki"-przeciez te wszystkie vegety, jarzynki/bulionetki to glutaminian sodu. Chyba że zrobi ją Pani sama... na jednym z blogów można znaleźć przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZgadzam sie zupelnie i nie używam jarzynki z gutaminianem sodowym. Ten post jest o tym jak wykorzystać warzywa ugotowane w rosole i podac je w sosie jako dodatek do drugiego dania.
Usuń